mercredi 31 mars 2010

Moș Tudose la nuntă

-
(Versiune cenzurată)

La o nuntă din Ciorești fusesera invitați niste oameni sărmani, oameni care aveau vreo șapte copii pe care îi creșteau cu greu. La nuntă, masa cea mare era plină cu fel și fel de bucate unele mai gustoase ca altele : salată vinigret, pulpe împlute, răcituri de porc, găini coapte în cuptor, cârnați afumați, sarmale cu carne, brânză de oi, sâr golandskii, plăcinte foi… că de-abia încăpeau farfuriile pe mese și de-abia mai țineau mesele de-atâtea mâncăruri. Sărmanul om de ici mînca, dar de colo gândea la copilașii lui pe care-i lăsase acasă cu burticile goale. De scârba bău câteva pahare de vin și in timp ce nuntașii dansau horele, bătutele si sârbele, el privea întruna la pulpele de găină grase și rumene și la cârnăciorii groși și pofticioși. Îsi aruncă o privire in jur și fără să zăbovească înșfăcă câteva pulpe dintr-o farfurie și le tixi într-un buzunar, apoi câțiva cârnați din altă farfurie și-i tixi în alt buzunar. Mai trase puțin cu ochiul și văzând că nimeni nu-l zărește își împluse și celelalte buzunare cu cârnați, plăcinte, cașcaval… pe urmă mai bău vreo două pahare de vin. Și cum stătea așa pe gânduri auzi vocea unei femei la spatele lui :
- Ce stai singur bade Tudose, ia vino-n-coace și mă joacă ! Și zicând acestea îl trage pe bietul omulean de mână în mijlocul horei, ți-l prinde de mijloc și ți-l începe a învârti și-al suci și-n stânga și-n dreapta, și-nainte și-napoi. Badea Tudose uită de necaz, prinse femeiușca de talie și începu a țopăi și a sări în sus de se mirau toți nuntașii de așa dănțuială. Când văzu că toată lumea se uită la el vru să-i uimească mai tare, se aprinse ca un foc, se făcu din nou tânăr, începu să bată din picioare și să sară în sus ca un adevărat dansator. Și cum sărea el așa, dintr-o dată începu să-i sară din buzunare și pulpele, și cârnații, și cașcavalul și plăcintele.
La început nuntașii rămaseră cu gura căscată, pe urmă, când își dădură seama despre ce-i vorba, începură să râdă și să bată din palme...

2 commentaires: